"Daca vrei sa trezesti intreaga omenire, atunci trezeste-te tu pe de-a-ntregul; daca vrei sa elimini suferinta din lume, atunci elimina tot ce este intunecat si negativ in tine.
Cu adevarat, cel mai mare dar pe care il ai de oferit este propria ta transformare!"

Lao Tzu

joi, 10 ianuarie 2013

OSHO – FITI AUTENTICI!


.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
La una din intalnirile sale cu ascultatorii, OSHO a raspuns urmatoarei intrebari:

Am observat ca atunci cand ma simt manios, sau trist, sau nelinistit, acestui lucru ii corespunde o senzatie fizica in stomac sau in plexul solar. Uneori, daca sunt foarte mahnit, acest sentiment este atat de puternic, incat nu pot dormi sau nu am pofta de mancare. Ne poti vorbi despre asta?
Toata lumea poarta multe mizerii in stomac, pentru ca acesta este singurul spatiu din corp unde puteti suprima lucruri. Nu exista alt spatiu! Daca vreti sa suprimati ceva, trebuie sa fie suprimat in stomac. Vreti sa plangeti – v-a murit sotia, v-a murit iubita, v-a murit un prieten -, insa nu se cade! Ati parea niste oameni slabi, care plang pentru pierderea cuiva,… si suprimati acest lucru! Ce veti face cu acel planset? Fireste, trebuie sa-l suprimati in stomac! Acesta este singurul spatiu disponibil din corp, singurul spatiu gol unde puteti stoca lucruri. Daca il suprimati in stomac….si toata lumea a suprimat multe tipuri de emotii: dragoste, sexualitate, manie, tristete, plans, si chiar ras. Nu puteti rade sanatos, tinandu-va de burta: arata grosolan, arata vulgar! In multe culturi, sa razi asa inseamna ca nu esti cultivat! Prin urmare, ati suprimat tot! Si, din cauza acestei suprimari, nu puteti respira profund, trebuie sa respirati superficial. Daca ati respira profund, atunci acele rani ale suprimarii si-ar elibera energia. Va este teama! Tuturor le este teama sa-si permita sa respire din stomac.
Toti copiii, atunci cand se nasc, respira din burta. Uitati-va la un copil care doarme: burta se ridica si se coboara, niciodata pieptul! Nici un copil nu respira din piept; respira din burta. Ei sunt complet liberi, nimic nu este suprimat. Burtile lor sunt lipsite de suprimare si aceasta lipsa confera o anumita frumusete corpului.
Odata ce stomacul are prea multa suprimare in el, corpul este divizat in doua parti: cea inferioara si cea superioara. Atunci nu mai sunteti o singura bucata, sunteti doua. Partea inferioara este partea aruncata. Unitatea s-a pierdut; in fiinta voastra a penetrat o dualitate. Acum nu puteti fi frumosi, nu puteti fi gratiosi. Duceti doua corpuri in loc de unul si intotdeauna se va pastra o falie intre cele doua. Nu puteti merge frumos: cumva trebuie sa va trageti picioarele. In realitate, daca trupul este una, picioarele voastre va vor duce ele pe voi. Daca trupul este divizat, atunci voi va trebui sa va duceti picioarele. Trebuie sa va tarati corpul; este ca o povara. Nu va puteti bucura de o plimbare placuta, nu va puteti bucura de o baie placuta, nu va puteti bucura de o alergare rapida, deoarece corpul nu este una. Pentru toate aceste miscari si pentru a va bucura de ele, corpul trebuie sa fie reunit. Trebuie sa fie creat un tot! Stomacul va trebui sa fie curatat complet.
Pentru curatarea stomacului este nevoie de o respiratie foarte profunda, fiindca, atunci cand inspirati profund si expirati profund, stomacul arunca afara tot ce poarta in el. In timpul expiratiei, stomacul se elibereaza. De aici importanta respiratiei profunde! Accentul ar trebui sa fie pus pe expiratie, asa incat tot ceea ce a purtat in mod nenecesar stomacul sa fie eliberat.
Si atunci cand stomacul nu poarta emotii inauntrul sau, daca ati suferit de constipatie, ea va disparea subit. Atunci cand suprimati emotii in stomac, veti suferi de constipatie, pentru ca stomacul nu este liber sa se miste. Il controlati profund; nu ii puteti permite sa fie liber.
Prin urmare, daca emotiile sunt suprimate, veti suferi de constipatie. Constipatia este mai mult o afectiune mentala decat una fizica; tine mai mult de minte decat de corp! Insa, retineti, nu impart mintea si corpul in doua! Ele sunt doua aspecte ale aceluiasi fenomen. Mintea si corpul nu sunt doua lucruri: corpul vostru este un fenomen psiho-somatic. Mintea este partea cea mai subtila a corpului, iar corpul este partea cea mai grosiera a mintii. Si ele se afecteaza una pe cealalta; functioneaza in paralel: daca suprimati ceva in minte, corpul va incepe si el sa suprime. Daca mintea elibereaza tot, corpul elibereaza, de asemenea, tot. De aceea pun foarte mult accentul pe catharsis in meditatiile pe care le-am dezvoltat. Catharsisul este un proces de purificare.
In India numim plexul solar manipura; este centrul tuturor sentimentelor, al tuturor emotiilor voastre. Continuam sa ne refulam emotiile in manipura! Viata este valoroasa datorita sentimentelor, emotiilor rasului, plansului, lacrimilor si zambetelor! Viata este valoroasa datorita tuturor acestor lucruri: acestea sunt splendoarea vietii!
…..
Am fost invatati sa ne reprimam sentimentele, am fost invatati sa nu fim sensibili! Am fost invatati ca simtirea nu renteaza: „Fii pragmatic, fii dur! Nu fi moale, nu fi vulnerabil, altminteri vei fi exploatat. Fii dur! Cel putin, arata ca esti dur, cel putin, pretinde ca esti periculos, ca nu esti o fiinta slaba. Creeaza frica in jurul tau! Nu rade, pentru ca, daca razi, nu poti starni frica in ceilalti! Nu te vaicari! Daca te vaicaresti, arati ca ti-e frica! Nu iti arata limitarile umane! Pretinde ca esti perfect!”
Reprimati manipura si veti deveni niste soldati; nu niste oameni, ci niste soldati: oameni ai armelor, falsi oameni!
….
Cand simtiti ca va vine sa plangeti, trebuie sa plangeti! Cand simtiti ca va vine sa radeti, trebuie sa radeti! Trebuie sa renuntati la aceasta absurditate cu reprimarea; trebuie sa invatati sa va exprimati! Fiti autentici!
.
.
.
Din cartea Emotiile si sanatatea, Pro Editura si Tipografie S.R.L., 2008.
http://terapie-prin-iubire.ro/ 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...