"Daca vrei sa trezesti intreaga omenire, atunci trezeste-te tu pe de-a-ntregul; daca vrei sa elimini suferinta din lume, atunci elimina tot ce este intunecat si negativ in tine.
Cu adevarat, cel mai mare dar pe care il ai de oferit este propria ta transformare!"

Lao Tzu

duminică, 20 ianuarie 2013

Cum privesti lumea?

Neputinta


Daca ai curajul sa urmezi ceea ce esti (e)asa cum esti (e) .. stiind ca asta e singurul bine care exista si ti-l poti face.. ai facut un mare pas. A crede ca pe langa ceea ce este (intuiesti, vezi) exista si alternative (altceva ce poti face sau urma... ) inseamna a crede ca nu esti. (ca nu ai, ca nu poti, etc.)
Cand cauti sa poti alternative la ce este.. deja,asa cum e..  de fapt cauti sa nu poti. Insasi cautarea unei alternative e cautarea neputintei. Neputinta care ne arata ca.. nu putem schimba ceea ce este daramite sa facem altceva decat ce este.. insa putem sa recunoastem ce este.. si in recunoastere gasim pace, solutia ravnita, claritate si... smerenie . Viziunea noastra despre lume ("realitate") poate sa fie in contradictie cu ce este/se intampla la un moment dat..  si astfel incepem sa 'blamam' viata ca nu e asa cum e sau ar trebui.. insa in acest caz cea mai buna solutie e sa.. ne mai uitam odata, mai atenti, dincolo de filtrul pus lumii. Evident, aici exista o potentiala capcana.. si anume aceea de a crea alt  filtru care se da drept "viziunea reala" a lumii .. filtru care iarasi contine ce cunoastem, ce ni s-a spus, ce ne asteptam, ce credem, etc. Daca smerenie, liniste, pace, regasire nu exista in ceea ce recunoastem/vedem .. ceea ce vedem nu e clar. Ceea ce este , viata, nu ne poate da mai putin .. decat meritam dar nici mai mult. Evident, mai putin ne-ar nemultumi, mai mult ne-ar strivi.
Asadar, nu pot sa fiu, altfel decat sunt deja. Iar incercand o alternativa la ce sunt, sa fiu altfel, sa implinesc idealuri, dorinte, actiuni care nu ma reprezinta ca ceea ce sunt cu adevarat .. este absurd. De ce? Ce este, asa cum e, contine tot. Trecut, prezent, viitor si un infinit potential. O alternativa la ce este ar inseamna o alternativa la toate astea, inclusiv la ... orice posibila 'alternativa', caci orice alternativa poate exista doar in cadrul a si in deplin acord cu ce este cu adevarat. Altfel zis, alternativele nu sunt la 'ce e' ci la forma care exista in campul lui "ce e sau ce sunt" .. si care exprima asta. Putem sa ne vopsim parul dar nu putem sa ne schimbam capul, decat daca abandonam corpul complet.  Putem sa.. schimbam partenerii dar nu putem schimba relatia. Relatia (prezenta in noi) daca o ignoram, o vom proiecta in continuare asupra tuturor in aceeasi maniera in care am facut-o si pana atunci, intrebandu-ne iar de ce nu merge, sau "unde gresim".
Putem sa fim asa cum suntem .. si nu putem deloc sa fim altfel, oricat de mult am incerca.. Fie ca incercam toata viata. Si nu spun ca trebuie sa fim ci ca e suficient sa nu mai incercam sa fim altfel, caci.. suntem "deja". Singura "problema" este ideea prin filtrul careia ne uitam la noi , doar aceea poate fi incompleta.
Exemplu: daca ne vedem neluminosi, neputinciosi, pur si simplu ne uitam printr-un filtru al neputintei, a lipsei de lumina.
Chestia este ca nu e o idee care sa ne tina.. ci faptul ca ne uitam prin ideea respectiva la ce este.. si astfel, credem ca ce vedem prin acest filtru este justificat sau "real" ..  exemplu:
Uitandu-ma prin neputinta voi vedea neputinta.. exact acolo unde chiar pot! :)
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...